Quantcast
Channel: Hardware
Viewing all articles
Browse latest Browse all 36

Librem 15: To Πρώτο Υψηλής Τεχνολογίας Laptop Με GNU/Linux

$
0
0

Librem 15: To Πρώτο Υψηλής Τεχνολογίας Laptop Με GNU/Linux

Το Librem 15είναι το πρώτο laptop (φορητός υπολογιστής) που δεν κρύβει κανένα μυστήριο ως προς το τι εμπεριέχεται στο λειτουργικό του· μιλάμε για πλήρη πρόσβαση στον πυρήνα (kernel) και στο λειτουργικό σύστημα εν γένει.

Κάθε φορά που αγοράζουμε κάποιο (το οποιοδήποτε) λάπτοπ με ιδιόκτητο λογισμικό, ο υπολογιστής μας έρχεται με ένα λειτουργικό σύστημα που περιλαμβάνει ύποπτο, ιδιόκτητο λογισμικόκαι -ως εκ τούτου- δεν υπάρχει τρόπος να ξέρουμε τι κάνει αυτό το λογισμικό.

Η αλήθεια είναι μία· δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμεεάν ο υπολογιστής μας λειτουργεί προς όφελός μας και κατά πόσον μπορούμε να τον εμπιστευόμαστε. Εκτός και εάν κάθε πτυχή του πυρήνα, του λειτουργικού μας συστήματος και των εφαρμογών είναι ελεύθερηκαι ανοιχτού κώδικα.

Την λύση σε αυτό το πρόβλημα έρχεται να δώσει το PurismLibrem 15, με πλήρη πρόσβαση στον πυρήνα (kernel), στο λειτουργικό σύστημα, προσεκτικά σχεδιασμένος να συνεργάζεται με το ανοιχτού κώδικα λογισμικό του που φυσικά θα είναι μία διανομή Λίνουξ. Το νέο αυτό υψηλής τεχνολογίας λάπτοπ, λοιπόν, θα τρέχει την διανομή Trisquel GNU/Linuxη οποία -βασίζεται στο Ubuntu αλλά- παραμένει ένα πλήρως ελεύθερο λειτουργικό σύστημα, ενώ την προτείνει και ο πατέρας του ανοιχτού λογισμικού, Richard Stallman (ο οποίος, παρεμπιπτόντως, δείτεπώς κάνει το computing του).

Η εν λόγω διανομή, μάλιστα, παρουσιάστηκε επίσημα τον Απρίλιο του 2005 με την παρουσία και την υποστήριξη του Richard Stallman, ιδρυτή του Ιδρύματος Ελεύθερου Λογισμικού. Πρόκειται για ένα ένα 100% ελεύθερο λειτουργικό σύστημα που περιλαμβάνει και τους ανοιχτούς οδηγούς για: AMD / ATI και NVIDIAκάρτες γραφικών.

Απευθύνεται σε χρήστες οι οποίοι θέλουν να έχουν πλήρη πρόσβαση σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του λογισμικού (software) που τρέχει στον υπολογιστή τους.
Για να ξεκινήσει, είχε θέσει σαν στόχο να συγκεντρώσει 250.000 δολάρια. Έναν στόχο που τον έχει ήδη ξεπεράσει, με την διαδικτυακή καμπάνια -χρηματοδότησης του project- με την μέθοδο Crowdfunding, στο CrowdSupply.

Χαρακτηριστικά

Το Librem 15 είναι ένα υψηλής τεχνολογίας λάπτοπ με τετραπύρηνο επεξεργαστή Intel Core i7 4770HQ στα 3,4 GHz, μνήμη 4 GB (υποστήριξη έως 32 GB), οθόνη 15,6"με ανάλυση 1920x1080 ή 3840x2160 και σκληρό δίσκο 500 GB -με επιλογές για SSD. Επίσης είναι πλήρες σε συνδέσεις -HDMI, τρεις θύρες USB 3.0, WiFi, υποδοχή για οπτική ίνα. Όσο για την μπαταρία του, υπόσχεται αυτονομία 8 ωρών.

Άλλα χαρακτηριστικά του: 720p camera, HD Audio, Mini-TOSLINK για σύνδεση οπτικής ίνας, πλήρες πληκτρολόγιο σε πολλές γλώσσες, κατασκευή από αλουμίνιο, SDXC card slot, Purism GNU/Linux 64-bit Operating System (Trisquel based), 375mm x 244mm x 22mm (14″ x 9.6″ x 0.86″), 2.0kg (4.4lbs). Ο φορτιστής λειτουργεί με ρεύμα μέχρι 1.6A τα 100-240V και στα 50-60Hz. και παρέχει ρεύμα μέχρι 3.4A στα 19V. Ο φορτιστής κατασκευάζεται με US-style μπρίζα που μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα από τον χρήστη.

Το HDD/SSD, η RAM, το ασύρματο chipset και το CD/DVD ROM είναι αναβαθμίσιμα.

Κάθε laptop Librem 15 έχει διετή εγγύηση.

Προδιαγραφές Λογισμικού

Είναι πλήρως συμβατό με Ελεύθερο Λογισμικό/Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα, GNU/λειτουργικό σύστημα βασισμένο στο Linux, με opensource εφαρμογές web browser, email, graphics, ζωγραφική, επεξεργαστή κειμένου, παρουσιάσεις, λογιστικά φύλλα και media software.

Οι χρήστες μπορούν να προσθέσουν εύκολα χιλιάδες ανοιχτού κώδικα εφαρμογές και, ως εκ τούτου, να μπουν στον πειρασμό να αντικαταστήσουν τον υπολογιστή -με ιδιόκτητο λογισμικό- που έχουν τώρα.

BIOS και firmware

Το προγράμμα που φορτώνει το λειτουργικό σύστημα όταν ο υπολογιστής ανοίγει, το Linux kernel, το GNU OS αλλά και όλες γενικά οι εφαρμογές λογισμικού είναι λογισμικά ανοιχτού κώδικα χωρίς binary blobs.

Το BIOS χρησιμοποιεί coreboot, που περιέχει ένα binary της Intel, ονόματι FSP. Και επειδή το BIOS -ακόμα- δεν είναι ελεύθερο, το Librem 15 θα είναι το πρώτο laptop -που κατασκευάστηκε ποτέ- με σύγχρονη Intel CPU κατασκευασμένη να χρησιμοποιεί unsigned BIOS code. Και αυτό, είναι κάτι που δημιουργεί και τις προϋποθέσεις για το μέλλον -όταν το ελεύθερο λογισμικό θα μπορεί να αντικαθιστά τα ιδιόκτητα, ψηφιακά υπογεγραμμένα BIOS binaries.

Η Φιλοσοφία

Η Purism,πιστεύοντας στο Ελεύθερο λογισμικό, θέλει -με το Librem 15- να βάλει και αυτή το λιθαράκι της ώστε το GNU/Linux να γίνει η πρώτη επιλογή για όλους τους χρήστες. Ασχολείται με την παροχή της υψηλότερης ποιότητας hardware (υλικού) που χρησιμοποιεί ελεύθερο λογισμικό, διασφαλίζοντας το δικαίωμα στην ελευθερία, στην ιδιωτικότητα και στον απόλυτο έλεγχο του υπολογιστή από τον χρήστη. Iδρύθηκε από τον Todd Weaver, υπέρμαχο του ελεύθερου Λογισμικού από το 1994.

Γιατί το Librem 15 είναι καλύτερο;

Υπάρχουν πολλά λάπτοπ που χρησιμοποιούν Linux. Το laptop Librem 15, όμως, είναι καλύτερο· και αυτό, για δύο κυρίως λόγους:

  • Το υλισμικό που χρησιμοποιείται στο laptop Librem 15 είναι ειδικά επιλεγμένο ώστε να μην χρειάζονται καθόλου binary blobs στον πυρήνα του Linux. Όλες οι άλλες προεγκατεστημένες συσκευές Linux περιλαμβάνουν binary blobs στον Linux kernel.
  • Το Librem 15 είναι το πρώτο απτό βήμα για να αλλάξει ριζικά ο τρόπος με τον οποίον κατασκευάζονται οι υπολογιστές.

Ο Dr. Richard M. Stallman, πρόεδρος του Ιδρύματος Ελεύθερου Λογισμικού (Free Software Foundation -FSF), αναγνωρίζοντας πόσο σημαντικό είναι αυτό το βήμα προς την ελευθερία του καταναλωτή, δηλώνει:

Getting rid of the signature checking is an important step. While it doesn’t give us free code for the firmware, it means that users will really have control of the firmware once we get free code for it.

δηλαδή:

Το ότι ξεφορτωνόμαστε τον έλεγχο των ψηφιακά υπογεγραμμένων BIOS binaries είναι ένα σημαντικό βήμα. Ενώ δεν μας δίνει τον κώδικα για το firmware, οι χρήστες θα έχουν πραγματικό έλεγχο του firmware μόλις υλοποιηθεί και αυτό με ελεύθερο κώδικα.

 

Πηγή


Viewing all articles
Browse latest Browse all 36

Latest Images

Trending Articles





Latest Images